common borders

Káosz helyett együttműködés a megoldás

| 2015-09-05

2015. szeptember 5-én hajnalban több ezer menekült jutott el Ausztriába. Egy nagyobb csoport megunta a tétlen várakozást Budapesten és gyalog indult el, a határ túloldalára már a nekik kirendelt autóbuszokkal jutottak el. A menekültek több csoportja jelenleg is úton van a nyugati határ felé.

A krízis magyarországi kezelése arra példa, hogy egyetlen állam önmagában képtelen egy olyan nemzetközi probléma kezelésére, mint a jelenlegi menekültválság, amit csak tovább fokozott az egymásnak ellentmondó kormányzati intézkedések, amik követhetetlen és abszurd helyzeteket teremtettek. Például Bicskén azért állítottak meg egy Nyugat-Európába tartó vonatot a magyar hatóságok, hogy leszállítsák a rajta utazó menekülteket, később viszont eljuthattak oda: a hatóságok által biztosított buszokon.
Vezető magyar politikusok az európai együttműködést elutasító és többek között zsigeri indulatokat gerjesztő kijelentései sem segítették a helyzet kezelését.

Megoldás azonban van. A jelenleg tagállami hatáskörben lévő határvédelmet európai szintre kel emelni és egy egységes európai határvédelmi rendszert kell létrehozni annak érdekében, hogy a hasonló helyzetek kezelése szabályozottan és világos feltételek mellett mehessen végbe. Támogatjuk azt az elképzelést, hogy a tagállamoknak osztozniuk kell a menekültek elhelyezésében népességszámuk és gazdasági teljesítőképességük arányában.

Ennek megvalósításához a tagállami vezetőknek fel kell ismerniük, hogy nincs egyéni megoldás, csak közösségi. Erre azért is szükség van, mert a menekültválságnak nincs vége.

A menekültválság egyben egy teszt. Azt méri, hogy az Európai Unió mint gazdasági érdekközösség takar-e értékközösséget. A közös európai gondolkodásban mi magyarok rosszul állunk. Ezen változtatni kell, amihez egyetlen emberre van szükség: Önre!

Az Európai Föderalista Párt elnöksége

Címke: , ,

Kategória: Hírek, Sajtóközlemények

Nem lehet hozzászólni.